sábado, 15 de agosto de 2009

Maletes extraviades

El Club de les maletes perdudes

Miquel Àngel Vidal



És curiós. Quan parles amb algú i li contes que en el teu darrer viatge et varen extraviar les maletes, l’interlocutor, inevitablement, et respon que a ell també els hi han perdudes en alguna ocasió. No conec ningú que viatgi amb certa freqüència que no hagi patit l’experiència. Tant és que l’avió anàs o tornàs de París, de Tòquio, de Sidney o d’Eivissa. Cap destí no està exempt. I quan li demanes si les va arribar a recuperar, amb la resignació dibuixada al rostre, et diu que unes sí i que altres no. En afirmar que tu encara tens l’esperança que la companyia les trobi, et demana:
-I quant temps fa que arribares?
-Cinc dies.
Fa un gest que no acaba de ser resposta. Tanmateix, en la mirada entre irònica i escèptica pots veure que t’està donant la benvinguda al Club de les maletes perdudes.
Els símptomes de la inclusió en el club són evidents. Comencen amb una intuïció quan veus que a la cinta transportadora de la terminal van apareixent maletes de totes les mides i colors i que cap no és la teva; comproves que tots els passatgers que l’envolten agafen amb certa celeritat el seu equipatge i tu segueixes esperant amb ànsia creixent. De sobte, n’apareix una que pel color o la forma penses que pot ser la teva, però abans que t’arribi algú l’agafa tot constatant que és de la seva propietat. Llavors, t’adones que han deixat d’entrar maletes noves. La majoria ja ha recollit el seu equipatge i ha escampat i sols romanen quatre persones mirant com hipnotitzades la cinta que només transporta tres maletes solitàries que no pertanyen a cap dels que estau esperant. Aleshores comprens que t’ha tocat. Que les teves maletes estan fent voltes, abandonades, per la cinta de l’aeroport d’Estocolm o de Roma davant la mirada absorta d’algú que també ha perdut el seu equipatge.
Per les dades que es feren públiques fa unes poques setmanes, a causa de la insistència dels mitjans de comunicació ─sembla que els individus han perdut la fe en la solució de les denúncies d’abús i esperen que siguin els mitjans els que agafin la seva veu i aconsegueixin respostes─, és una escena habitual en els aeroports. Segons les xifres oficials, la pèrdua d’equipatges és un problema molt greu: cada dia s’extravien 90.000 maletes a tot el món, uns 33 milions a l’any. Quant a Europa, es perden anualment de tretze a quinze maletes per cada mil passatgers i una part d’aquestes mai no s’arriba a recuperar (una cada tres mil passatgers). Evidentment, amb aquestes dades poc més cal dir. Sembla que mentre no es canviï la normativa i les sancions siguin molt més dures amb les companyies, les coses seguiran la mateixa inèrcia: dos o tres passatgers de cada vol es quedaran sense el seu equipatge. Engreixaran, si ja no en són membres, el Club de les maletes perdudes.

Publicat a UH, 10-8-09